Sachsenhausens koncentrationsläger

Som ni fick läsa i Idas inlägg igår så håller dom på med något här utanför som för ett himla oväsen. Så även idag. Ljudnivån är dock något lägre och det tackar vi för! Men jag led inte lika mycket av det igår eftersom jag hade hörelsproppar hos mig. Dom hade pappa köpt när han sov här eftersom jag tydligen snarkade väldigt högt när jag va sjuk :P Inget ont som inte för något gott med sig!

Förutom oväsendet så tycker jag att vi har det väldigt bra här. Jag har ju börjat va med i skolan igen och fått träffa min nya lärare som vi hade fått under tiden jag var sjuk. Hon är verkligen jättebra och pedagogisk! Där bytte vi upp oss.

I söndags så var vi på en liten utflykt som skolan hade ordnat. Sachenshausens konsentrationsläger. Var mycket intressant tycker jag. Man fick se hur fångarna hade bott i sina baracker. Hur nazisterna gjorde experiment med dem och hur krematorierna, barackerna och fångcellerna såg ut. Helt sjukt hur de behandlade människor. Man hade en lite konstig obehaglig klump i magen under hela tiden man var där. 

Vi kom till stationen en timme för tidifgt för jag hade läst fel på tiden. Men det gjorde ingenting för vi gick och kollade i affärerna i denna riessenstora Hauptbahnhof.

De hade inga mänskliga guider utan man fick betala för en liten ljudapparat som man knappade in en siffra på för vad man ville höra om så var det en tysk berättartant som berättade. Jag tyckte det va lite svårt och förstå allt hon sa, men det funka rätt bra ändå.

Igår så var det en ganska lugn dag. Jag blev dock sugen på "riktig" mat och tyckte att Ida borde äta nåt annat än nudlar så jag var husmoderlig igår och gjorde hemlagad pannbiff med potatismos åt oss alla tre. Blev mycket gott om jag får säga det själv :P Sen gick vi en liten sväng till Stammtisch här på skolan och spelade kort med några tjejer där. Två svenskor och en Schweiziska. Var mycket trevligt. Sen när klockan blev en sådär tolv, ett drog dom vidare till Café Burger som är stället man går till här på en vardagskväll. Jag ville också följa med men tog mitt förnuft till fånga och tänkte att det kanske inte var så smart med en sen utekväll när man har körtelfeber. Så jag fick gå hem och lägga mig.

Idag har jag vart hos läkaren och tatt blodprov och sen vart på en lektion i skolan. Och nu har jag tänkt att jag ska åka och klippa mig. Lite nervöst ändå, tänk om dom inte fattar vad jag säger och gör fel. Vore ju inte så kul. Men ska bara toppa, det borde dom ju fatta :P

Kramar Martina
och Daniel
har redigerat lite


      

             

      
                                          


Das Leben in Berlin. Massa oljud.

Puh, så börjar vårt Alltagsleben sätta sig och göra sig påminnt. Vi testade ju som jag tidigare skrivit att tvätta. När vi plockat ut de dyblöta kläderna ur torktomlaren (Drockener på tyska, lite skojigt) testade vi alltså att hänga dem på handdukstorkaren. En fin liten rabatt av fuktiga klädesplagg som klängde där på väggen blev det :) Jag hängde lager på lager, tänkte att det nog torkar snabbt ändå eftersom det är värme i stängerna, men nja. Jättefort gick det väl inte direkt. Var i alla fall färdigt något dygn senare. Handdukstorkaren får tre fläktar av fem.
Fick en fin bild på demonstrationen också! Det var trevligt folk som spelade sväning musik. Polisen såg inte sådär jättenervös ut, de satt mest och rökte och drack kaffe i sina bilar.



Sen har vi ju också fått en väldigt fin blomma från städerskorna, eller snarare BVG antar jag. Även om städpersonalen är trevlig utgår jag ifrån att de inte åker och köper en blomma åt oss av ren vänskap. Ingen annan jag känner på Campus har dock fått sånna här fina blommor. Kanske är det en kompensation för det FÖRJÄVLIGA byggarbetet som pågår här utanför. Det låter som om de står och försöker borra sig igenom väggen med en stor, stor monsterborr. Runt halv åtta börjar det, då vi vaknar av att vi nästan skakar ur sängarna och ett dån så öronbedövande så vi inte kan prata med varandra. Sedan pågår det till fyra kanske. Sex timmars arbetsdag åt tyskarna säger jag bara! De kan gärna börja klockan nio när våra lektioner börjar och göra allt brötigt då så det är färdigt när vi kommer hem från lektionerna sedan. Kan ju åtminstone hoppas att det blir färdigt innan vi åker hem så vi får njuta brötandets frukter. Imorses försökte vi stänga ute brötandet genom att vika mina två täcken fyrdubbelt och lägga dem över våra huvuden, men det hjälpte inget vidare. Daniel försökte också med sina hörlurar, men nej.


En dag var vi och handlade också. Vi gick av Tram vid Hackescher Markt och började vandra mot Galeria Kaufhof och Alexa. Vi hade tänkt ta oss igenom båda ganska smärtfritt men tji fick vi! Vi fastnade i en jätteskojig (tyckte jag) Vintage Store som hade allt möjligt för max 400 kr. Man kunde köpa jättesnygga uppsydda klänningar och grejer i andra hand, men jag kollade mest på skor eftersom jag "behöver" ett par nya klackskor. Hittade även ett par för en förmånlig peng, Daniel köpte en fluga. Sen var vi på Adidas Store där jag hittade en väldigt fin, varm och skön Adidas track-suit-jacka som jag önskar mig i julklapp. Daniel hittade inget speciellt, han har ju köpt en Adidas-jacka redan.
 

Sen har vi varit ute lite och kvällarna också, men något riktigt "Party machen" har det inte blivit än. Mest lite promenader och nån öl sådär. Jag dricker ju mest ölblandningar där man blandat öl med saft, så det är starkt som lättöl ungefär. Inga fylleslag här inte. En rolig grej är dock att de finns ett ställe en gata upp som ställer ut ett litet drickastånd på gatan om helgerna där de blandar till Mojito, Caipirinha, Caprinoska samt Red Bull+Vodka för inte så mycket pengar. Som korvkiosk fast med sprit. Alkoholen har verkligen en annan position här än i Sverige.

IDA

Martina har varit på IKEA :)

Nu har jag äntligen fått göra något kul! IKEA är nog min favoritaffär, hur kul som helst att köpa grejjer till sitt lilla krypin :)

Jag försökte få med mig Daniel och Ida idag med, hade ju vart bra med lite bärhjälp liksom :P men dom vägrade... Men det kanske va lika bra för då fick ju jag gå i min egen lilla takt där inne och kika på vad jag ville hur länge jag ville. Var tyvärr väldigt mycket folk bara, men jag prejade mig fram med min kundvagn, så nu har jag köpt grejjer och fått till det riktigt mysigt i min lägenhet. Filtar och kuddar, kastruller, matlådor och decilitermått m.m, m.m. Japp nu har jag nog nästan allt jag behöver :)

Har väl dock inte varit sådär jättebra för körtelfeber att ränna runt på IKEA och bära hem alla grejjer sen som av nån anledning blev rätt tungt, men skit samma jag tycker jag mår finfint!

Sen när jag kom hem så installerade jag alla mina grejjer och lagade pasta carbonara i mina nya kasruller, mumsigt blev det. Malin ringde förut också så nu har jag blivit uppdaterad om allt skvaller där hemma. Bra med kompisar som har kollen. Vore så himla kul om du kunde komma ner Malin!! Du vet vad som gäller ;)

När pappsen var här så var han på Media Markt och shoppa lite också, tyckte jag va bra för han köpte jättebra högtalare till datorn. Superbra ljud så nu kan vi ha feest! Tack pappa :)

Nu ska jag nog snart gå och lägga mig och mysa lite här inne.  Eller ska nog smita över till Ida och Daniel och kika på vad dom grejjar med först förresten.

Ha det bra!
Krams Martina




IKEA! :)




Titta vad mysigt det blev med kuddar och filtar :) Blomman i fönstret är ny
också.




Snygg väggdekoration va! Man bara klistar den på väggen, superbra
tyckte jag eftersom väggarna är väldigt tomma, stora och vita. Nu är det
ju inte riktigt lika tomt i alla fall.




Och så köpte jag ett litet nattduksbord och en sänglampa. Och dom snygga
lådorna i garderoben är också införskaffade. Ordning på underkläderna.

Bättre besked :)

Va hos läkaren idag som vanligt. Har vart där varenda dag nu förutom i måndags :P. Nu var värden från blodprovet igår mycket bättre och de har fått svar från labbet om att jag har körtelfeber. Så det var ju skönt att få veta vad det är. Jag fick inte lika stränga order om att vara lugn den här gången, men jag måste va försiktig hela tiden och får absolut inte överanstränga mig. Så det va ju tur att jag inte hann köpa några joggingskor innan jag åkte hemifrån :P. 

Ida och Daniel har gått ut en sväng på stan och ska kolla läget lite. Själv får jag snällt sitta här i lägenheten och ha tråkigt. Vet inte riktigt vad jag ska hitta på, men får väl ta och läsa nån bok eller kolla på film.

Imorgon tänker jag i alla fall åka till IKEA och shoppa!! Det är ju  inte så himla ansträngande tänkte jag :). Vore ju kul att dra med sig Ida och Daniel, men dom har jag ju redan tvingat en gång... och då kunde jag ju inte följa med själv sen istället. Så dumt det kan bli ;).

Och vet ni vad tjejer, era djungelvrål kommer väl till pass igen! Jag har en massa järnbrist också tydligen och Ida säger att det är massa järn i lakrits! Jag har en påse kvar här så tänkte mumsa en del på den ikväll.

Kramar

Martina




Jag och min fina hund Gosse som jag fick av Daniel och Ida. Ja det är väl
mest där i sängen jag har spenderat tiden hittils.




Djungelvrål, mums!

Fint väder

Idag var det riktigt somrigt! Alla var ute på gården och spelade Tischtennis. Vi stod först inne i huset och kikade på de andra, och vågade inte gå ut och säga hej. Men när maten var uppäten och alla mätta och belåtna vågade vi oss ändå ut och spela kort på gräset, sen hittade vi lite trevliga människor från Norge och Frankrike att bland annat prata och spela ett egenhändigt uppfunnet norsk-svenskt spel som heter Krieg med. Daniel ville jättegärna spela Tischtennis, men när han väl vågade säga hej och fråga om han fick vara med var alla rack utlånade.

Vi testade tvättstugan idag också. Man får hyra en maskin för 2 € per timme, och jag och Daniel tog två maskiner. Tyvärr finns inget torkrum eller liknande, men vi försökte oss på att hyra en torktumlare. Efter två timmar i tumlaren gav vi upp och tog ut tvätten. Den var lika blöt som innan, men så varm att den ångade av ganska

mycket vattnet när man tog ut den. Vi testade den fiffiga idén att torka kläderna på handdukstorkaren istället, det var Norskan som kom med den kreativa lösningen.

När vi hämtade kläderna från torktumlaren såg vi till vår stora förvåning fyrverkerier, sex på kvällen när det fortfarande var ljust! Jag fattade ingenting men Daniel som lämnade tvättnyckeln i receptionen berättade att det var en stor demonstration på gång på Kastanienallee. Wow, tänkte jag och så gick vi ut på gatan och kollade. Det var en syndikalistisk/antifacistisk demonstration mot yuppie-aliseringen av Berlin. Sjukt mycket poliser i förhållande till antalet demonstranter, men det är väl kanske det tyska sättet. Jag håller med demonstranterna i alla fall. Det behövs små områden som här runt Kastanienallee där saker är lite som de vill,  de fortfarande finns husockupanter (verkar det i alla fall som) och man hittar små slitna fik med loppismöbler och bohemer. Daniel och Martina tycker att de är lite äckliga eller nåt sånt, med skumt folk så jag får väl försöka hitta nån annan att gå dit med. Jag tycker det är gemytligt.

Kramar

IDA









Dumma stol!


Rätt va det var när vi satt och åt så gick benet till min stol av och jag ramlade ned på golvet.
Jag hade ett glas med cola i handen så det kom cola på hela väggen.

På svensk hemmaplan

Igår (onsdag) var det fantastiskt väder! Varmt, soligt och bara underbart. Man kunde vara ute utan jacka, och vissa gick omkring i klänning. På vår idylliska bakgård åkte de populära Tischtennis-borden fram och det såg allmänt trevligt ut utomhus. Vi valde mellan att ta en dag i Treptower Park, gå i affärer eller åka till IKEA, som Martina övertalat oss till. Martina är ju som redan skrivet sängbunden igen så IKEA var först uträknat, men efter lite tankeverksamhet bestämde jag och Daniel oss för att ändå försöka hitta dit så det skulle gå helt problemfritt sen när vi äntligen kan ta med oss Martina ut. Vi behövde dessutom lite smågrejer.


I Berlin finns det tre stycken IKEA, och vi valde det som vi tyckte såg lättast ut att hitta, IKEA Tempelhof. Det ligger nära flygplatsen Tempelhof, och hela tiden gick flygpan ner för landning, på så låg höjd att det såg ut som om de nästan strök mot taken. Lustigt nog hörde man inte planen på grund av bullret från motorvägen man fick promenera längs. Efter 5-10 minuters promenad var vi framme, väldigt lätt att hitta fakiskt. Utanför IKEA hade de en lustig hundparkering. Trots att de flesta skyltarna var på tyska stod det Hjärtligt Välkommen och Välkommen Åter på dörrarna. Trevligt! Och det är mysigt att alla grejer heter något på svenska.  Jag var väldigt stolt och glad över att komma från Sverige hela dagen, och att IKEA Tempelhof är byggt precis som IKEA Bäckebol (i lite mindre tappning) gjorde att jag kände mig precis som hemma. Det var faktiskt jätteskönt. Och höjdpunkten var verkligen maten! Köttbullar! WIHO! Den lilla köttbulletallriken bestod av 10 köttbullar så jag höll totalt på att explodera när måltiden var över. Då fick Daniel ändå en av köttbullarna. Skillnaden mot på svenska IKEA var att allt var så fett. Potatisen var så oljig så det blev en liten oljepöl i brunsåsen, och jag är kanske inte den som är sådär jätteglad i gräddig och mastig mat. Men nästa gång på IKEA ska jag nog köpa en påse köttbullar. Namnamnam! De hade den nya blossaglöggen också, väldigt snygg i år. Köper kanske med en hem eftersom jag inte kan köpa den i Sverige.

Vi köpte lite bra-att-ha-grejer, som en korvtång, två stabila glas, en gosehund till Martina (Ruff var av logistikskäl tvungen att stanna hemma), påsklämmor, en nattlampa jag letat efter i Sverige att ha på mitt rum hemma (och här), Daniel köpte en liten extra lampa vid sängen eftersom det inte finns några sänglampor, och så köpte vi ett knippe galgar. Det var en trevlig dag, och IKEA var riktigt bra förutom en jättedum sak: De tar inte VISA! Här i Tyskland blir man helt galen! De tar bara EC-kort eller kontanter överallt! Tyvärr hade vi ställt oss i Zahlung nur mit Karte-kön eftersom vi tog för givet att IKEA skulle ta VISA. Men näpp, det vara bara att plocka ner varorna från bandet och ställa sig i en ny kö. PUH! Som tröst köpte vi lite choklad och chips i Swedischer Shop utanför kassorna, och på S-bahn stationen hittade Daniel en kaffeautomat. På S-bahn blev det en riktig lite kvällsfika med Harry Potter, choklad och kaffe. Mycket trevlig avslutning.


Strängt beordrad att ligga i sängen

Blev väl inte riktigt en sån start som jag hade tänkt mig på den här resan. Va hos läkaren idag igen. Hon hade fått en del värden från blodproven igår och det såg inte så bra ut tydligen. Hade väldigt höga värden på levern mot vad som var normalt, blodbrist och sänkan var inte alls bra. Dom har inte fått något testsvar från om det är körtelfeber än, men läkaren sa att hon var rätt säker på att det var mononukleos som det också heter. Helst ville dom lägga in mig på sjukhus på stört så att de kunde bevaka levervärdena, men det var inte jag så där jättepigg på. Så då fick jag åka hem och blev beordrad att endast ligga i sängen och inte göra nåt. Får inte gå till skolan heller, vilket känns jättesurt. Jag känner mig ju inte alls så sjuk som dom säger att jag är. Dom gjorde ultraljud också, och levern och mjälten var lite förstorade. Jag ska dit imorgon igen och ta nya blodprov så att vi får se hur värdena förändrar sig. Sen ska jag dit på fredag igen och  höra vad domen blir.

Så här ligger jag nu i min säng och är jättelugn, och rätt så sur. Har knappt varit något sjuk i hela mitt liv och så blir man det nu av alla tillfällen. Bläää!!! Och en massa svordomar!!!

Martina


Lite updates från den sjuka

Tror Ida har nämt det lite snabbt, att jag har fått en rumsgäst. Pappa kunde inte hålla sig när jag blev sjuk utan kom ner och fick pyssla om mig lite. Det va jättesnällt! Tror kanske att han va lite sugen på en spontan semester också ;).

Nu mår jag i alla fall mycket bättre. Men febern har inte riktigt velat släppa så jag fick åka till läkaren idag igen, va en gammal tysk doktortant som babblade jättemycket och jättesnabbt på tyska så jag vet inte om jag fatta allt hon sa, men jag fick ialla fall ta blodprover och ska dit igen kl 12 i morgon. Uppfattade något om körtelfeber också. Det tänker jag inte ha.

Vi har kollat lite på vad det finns för konserter här i stan och upptäckte att Sara Bareilles ska spela ikväll här rätt så nära där vi bor. Skulle ju va jättekul att lyssna på henne! Love song har man ju hört några gånger i sommar :)

Tchüss Martina


Gruppbyte

Jag fick idag byta grupp till en högre, B1. Det är egentligen samma nivå som Idas, fast dom är lite före oss tror jag.
Det var vår nya lärare som igår sa att jag kanske borde byta grupp. Och så blev det altså. Det passar nog bättre. Fast vi får fortfarande läxor :-(
Sen fick jag min nya kamera idag, och den kan verkligen sudda ut din sura min, titta bara nedan:


MVH Daniel

Mat, mat, mat

Vi äter faktiskt olika saker. Och kylen fylls på ibland.


Så ska breven se ut :)



Bra Mamma, det kom fram.

///Daniel

På promenad i Kreuzberg

Det här är våran to-do-lista som vi har här i Berlin. Det kommer till saker ganska mycket oftare än det kryssas av! Så här såg den ut innan vår Kreuzberg-utflykt:

I söndags (jag vet, alldeles för dåligt att inte skriva om det förrän nu!) bestämde jag och Daniel oss för att ta oss an en promenad i Kreuzberg. Martina låg hemma och vilade tillsammans med sin pappa som så snällt kommit hit för att trösta henne lite grand. Som guide hade vi boken Berlin på 8 kapitel av Carl-Johan Vallgren som jag fått låna av morbror Christer. Varje kapitel innehåller fakta och en promenad i en viss statsdel, denna dag var det alltså Kreuzberg som gällde.

Vi tog oss med hjälp av Metrotram, S-bahn och U-bahn (som går ovan jord i Kreuzberg) till U-bahn-stationen Schlesisches Tor, där promenaden i boken startar. Till att börja med gick vi ner till Spree och såg ut över Eastside Gallery på andra sidan floden, en del av Berlinmuren som sparats och dekorerats av många speciellt tillfrågade konstnärer. Tyvärr byggde de om och det var en del grushögar i vägen, och på den sidan av Spree som vi stod byggdes det också om, så man kom inte ända ner till vattnet.

Lite längre bort längs stranden, på väg till Oberbaumbrücke, hittade vi ett litet grönområde med olika sorters skulpturer. Efter lite snokande insåg vi att det var Leslie Robbins "Blau-Bogen Wiese", i alla fall minst en av skulpturerna. När vi tittat färdigt på de olika skulpturerna så gick vi upp och tittade på bron. Den var fin men luktade alkis. Från bron såg man många turistbåtar och de stora skulpturerna på vattnet som brottas. Egentligen är de tre men vi lyckades bara fånga två av dem på kort.

Vi fortsatte att vandra genom Kreuzberg. Eftersom vi valt att åka dit en söndag var såklart mycket stängt, men det fanns väldigt mycket att se på ändå. överallt fanns grafitti och spännande planscher. Vi gick bland annat in i Görlitzerparken. Det är en park som är byggd på ruinerna av den gamla järnvägsstationen Görlitzer Bahnhof. Speciellt, och spännande. Människor spelade fotboll, rastade sina hundar och fikade där. På väg ner längs Oranienstrasse var det en liten loppmarknad där vi strosade, men vi köpte inget. När vi skulle vända och åka hem fick vi i alla fall se vår första moské i Tyskland.



Vi åt även på Rissani, det beryktade turkiska falafelstället.


/// Ida & Daniel

Här bor vi!



Martina bor till vänster och jag och Ida till höger. Vi har ett eget litet hus :)
Nedan ser du kort ifrån olika vinklar, även baksidan och ingången till hus 4.



/Daniel

Casting für Inglourious Basterds

Idag var jag och Ida i Potsdamm för att casta som statister eller "extas" som de kallade det. Detta för Quentin Tarrantinos nästa verk; Inglourious Basterds. (Ja, stavningen ska nog vara fel). Det är en WWII film som ska äntra biodukarna nästa sommar. Spännande att se vad det blir av det :-)      http://www.imdb.com/title/tt0361748/
 Vi skulle kommit dit vid 11 då det började men blev försenade av flera orsaker och kom inte dit förrens halv ett. Ida hade två klasskompisar som också var där. Den ena, Fay, var där vid 11 och var därför klar långt innan oss. Den andra, svenskan Tilda, var efter oss.
Castingen skedde i Gelende des Studio Bebelsberg stage 9, och kön gick utanför entrén när vi kom.



I början var det jobbigt att stå i kön men efter att vi köpt lite vatten, och jag fick en glass av Ida, blev vi pigga.
Kön ringlade långsamt frammåt och man fick ett förmulär att fylla i på vägen, Sedan kom man till ett tält där man fick fylla i ännu ett formulär. Man fick skriva längd, mått, färdigheter, jobb, sporter man utövade mm. Sedan kom man till den sista stationen, fotograferingen. Man fick ta av sig ytterkläderna och blev sedan fotad tre ggr.
 Sedan var allt klart och vi gick trötta tillbaks till s-bahn stationen. 3,5 h i kö, var det värt? kanske. Kul om man kommer med, kul erfarenhet ändå, kanske.
Om man kom med var man tvungen att gå med på att håret klipptes i 40-talsfrisyr, hur nu det ser ut. Inspelningen skedde 4 dagar i Oktober.
Nu bara hoppas vi.

Senare på kvällen försökte vi febrilt hitta en Edeka Reichelt för att handla lite ovh jag skulle lösa in mitt presentkort. Vi hittade en tillslut i Alexa gallerian.
Vi kom hem vid halv nio. Sent, varit borta hela dagen. Då såg vi på Hairspray med stackars Martina :)))

Gó kväll, klockan är kvart i ett!
///Daniel

Fredagens utflykt!

Som vanligt (tyvärr) så var Martina sjuk. Jag och Daniel gav oss av på egna strövtåg i staden vi bor i, men den här gången hade vi för ovanligthetens skull ett mål med vårt irrande i staden. Och så mycket irrade blev det nästan inte heller, vi hittar rätt bra nu, iallafall ner till Alexanderplatz. Vi åker Tram 12 eller Metro Tram 1 till Friedrichsstrasse S+U, och byter där till S-bahn, exempelvis nummer 7 och vips så är vi på Alexanderplatz! Tar väl max en kvart kanske.

Hur som haver så var målet alltså Alexanderplatz. Vi spenderade ett bra tag med att leta efter en Edeka Reichelt, som är en livsmedelsbutik ett bra tag. Tyvärr så var det stört omöjligt att hitta en sådan och vi vandrade runt ett tag. Av misstag hamnade vi i ett mysigt kvarter som heter Nikolaiviertel. Det fanns små affärer där konstnärer och annat sålde sina smycken och kläder, eller annat hantverk. Säkert jättemysigt när det är öppet. Trevliga matställen var dock öppna. Daniel observerade att det "är många som sitter med vin och har vernissage och grejer i den här stan". Mycket sant.


Det här är Rote Rathaus - det röda rådhuset. Längst upp i tornet sitter den rödvita Berlin-fanan med häraldsbjörnen på. Rådhuset ligger vid Alexanderplatz, inte lågnt från Fernsehturm. Det var framför denna byggnad vi hade tänkt spendera vår kväll, i ett fantastiskt stort öltält som vi spanade in våra första dagar i Berlin. Det öppnade i torsdags, men vi väntade med att besöka det med förhoppning om att Martina skulle hinna bli frisk nog att följa med. Det går dock dåligt med tillfrisknandet så Daniel och jag for ner själva. Öltältet kommer att stå där till 18 oktober, så förhoppningsvis kan vi ta med Martina dit, för jisses vilken upplevelse!

Min första oktoberfest alltså, i september. Jag vet inte hur stort öltältet var, men minst jätte. I taket hängde tyger som man ser på bilden, och takkronor med fejkgran på. Om man funderar ett tag kan man kanske gissa vilket ölmärke som hade ölfesten. På scen stod ett ompa-ompa-band som började kvällen med att spela massa tysk musik, för att senare gå över till Glenn Millers in the Mood och åttiotalspopdängor. Jag föredrog faktiskt det tidigare.
Hela tältet var fullt med smått överfulla medelåldersmänniskor som dansade på bord och åldringar som twistade lite stelt. Ljudnivån var hög och borden stod tätt, tätt. Servitriserna hade alla typiska tyska bierfest-kläder: kvinnorna hade långa, urringade ärmlösa klänningar med puffärmsblusar under, medans männen hade knäbyxor i läder, hängslen, stickade strumpor och puffiga skjortor som prins Erik i Den lilla sjöjungfrun. Det blev var sin liten (0,5 liter!) Oktoberfestbier, och sen delade vi på en Weissbier och en bautakringla. Det jag trodde var pärlsocker var saltkorn. Blev jag förvånad? Oktoberfest gör jag ändå gärna om!


Kram hem till Sverige från Ida

Klicka på bilderna för att se dem bättre.

Nu börjar det bli trögt det här...

Nej nu vill jag verkligen inte va sjuk längre. Är hur tråkigt som helst att bara ligga i sängen och ha ont i halsen. Va hos farbror doktorn igår. Har tydligen fått en rejäl halsfluss, som dessutom gjort att mina ögonlock har blivit infekterade. Så nu har jag fått en ordentlig penicillinkur. Ska äta tre tabletter om dan i 10 dagar. Brukar ju gå rätt snabbt när man väl börjat äta tabletterna. Så jag hoppas att jag är pigg på måndag så jag kan gå till skolan igen.

Näe, annars har väl inte jag så mkt att berätta. Händer inte så mkt i min lilla lägenhet. Har proppat i mig en iprén nu så jag har orkat ta mig upp ur sängen och duschat. Borde ju äta nåt,men har ingen matlust. Har drömmt väldigt jobbiga feberdrömmar hela nätterna sen jag kom hit typ. I natt handlade dom bland annat om en kvinnlig psykopatmördare som skar bort ansiktena på folk. Helt sjukt! Nästan så att man inte vågar sova.

Håll tummarna för att jag blir frisk nu!

Kram Martina

Karta över campuset med vår stuga markerad!


Ännu en dag utan Martina, buhu

Så blev det ännu en upptäcksfärd i Berlin som Martina missade för att ligga hemma sjuk. Stackarn!

Hon åkte hem direkt efter att vi köpt U/S-bahn- och buss- och metro-kort, medan jag och Daniel satte oss på S-bahn till Zoologischer Garten. Vi tänkte turista på riktigt och hade med guide-bok och allt, och som sig bör stod vi och vred på kartor och pekade åt alla möjliga håll när vi skulle bestämma oss för åt vilket håll KaDeWe låg. Allt löste sig när vi insåg att vi stod bredvid Gedächtniskirche. Underligt hur vi missade den...

Daniel i Gedächtniskirche, länsgt bort det trasiga tornet.Hur som helst så tillbringade vi lite tid i "Läppstiftet och Puderdosan" som byggnaderna runt Gedächtniskirche brukar kallas, fast vi struntade i att besöka puderdosan, den nybyggda glasburken. Synd egentligen, för det är väldigt fint där inne. Man blr tagen av stämningen, och det blå ljuset som flödar genom väggarna. Jag får ta med Mamma och Pappa dit istället.


Sen gick vi vidare Kufürstendamm fram och tittade i massa olika affärer. Det finns väldigt många affärer, och åtminstone jag blev rätt trött efter ett tag. Daniel köpte iallafall en snygg sjal som matchade hans vinterjacka fint, och så köpte han en glassig adidas-tracksuitjacka. Jag köpte första Harry Potter-boken på tyska. Sjukt ful framsida.

kram ida


Nu kan vi ringa

Känner mig mycket bättre idag, har t.o.m orkat följa med på stadsvandring! Har mest ont i halsen och något konstigt som gör att mina ögonlock är svullna, så jag ser lite ut som en kines :P. Hoppas att det försvinner snart, för det är inte så kul.

Som sagt vi gick på en liten stadsvandringsturtur ner till Alexanderplatz. På vägen hittade vi ett ställe där man kunde köpa kort till kollektivtrafiken. Vi var lite oroliga att vi skulle bli tvugna att köpa ett jättedyrt kort, men vi fick studenterbjudande så det blir billigare. Sketabra! Man va tvungen att ha med sig ett kort på sig själv, så vi ska fixa det imorn och sen kan vi utforska hela Berlin! Dåblir det en tripp till ikea för mig så att jag kan köpa nånting så min möbelkatalogslägenehet ser lite mer personlig ut =).

Och så har vi fixat tyska simkort till mobilerna också. Vi köpte nåt internationellt grejs, så nu kan vi ringa till svenska hemtelefoner för 9 cent. Perfekt! Kostar dock 15 cent att ringa varandra... men det är ju helt överkommligt det med.

Vi tänkte att det är lika bra att lägga ut nummren här. Och det är jättebra för kan ni ett nummer kan ni allas, bara sista siffran som skiljer, så himla smidigt =).

Daniel: 0178 5615750
Ida: 0178 5615751
Martina: 0178 5615752

Glöm inte landsnummret också, 0049 är det till Tyskland.

Innan vi gick hem tog vi en fika på starbucks vid tv-tornet. Va ett jättemysigt café och jag åt en hur god donuts som helst med massa choklad på. Och sen testade jag på nåt som ni måste smaka, chai tea latte, mums! Jättegott skum på och thet lenade verkligen härligt i halsen. Kan nog hända att jag tvingar eventuella besökare att hänga med dit =).

Ska bara berätta en sak till! Vår lärare barättade om ställen i Berlin för oss idag. Och hon tyckte nog att vi var rätt dåliga på sevärdheterna i Berlin så imorn ska vi åka buss runt Berlin och kolla på alla byggnader och sånt. Så för mig och Daniel blir det möte för busstur kl 9.00 imorn på Alexanderplatz. Kul!

Dr House är inte bra dubbat till tyska.

Nu får det va färdigtskrivet för idag.

Ciao
Martina





Daniel på Starbucks.



Tv-tornet och Weltzeituhr.



Martina och Ida vid en fontän (som jag har glömt vad den heter).

Stadsvandring i Berlin

Stackars Martina ligger hemma sjuk, men jag och Daniel tog friska tag i våra liv och gick ut på promenad till Alexanderplatz. Eller, vi kom aldrig riktigt dit, vi fastnade i alla affärer på vägen. De har ju öppet så länge också, vissa har öppet ända till nio! Så ja, när affärerna väl stängde, då var det ju för sent att gå till Alexanderplatz. Vi var på andra sidan gatan men orkade inte gå över eftersom vi var tvugna att gå hela vägen hem och det börjar bli mörkt. Vi har inte hittat något bra tillfälle att köpa varken kollektivtrafikskort eller ett nytt sim-kort till telefonen.

Nu är klockan snart nio och vi funderar på att utnyttja vårt fri drink-erbjudande i resturangen, men Martina blir kvar hemma, sjuk så vi får väl se om vi går utan henne. Vi är ganska trötta efter vår tre-timmarspromenad, jag och Daniel.

Ida


Stackars mig!

Ja nu ligger jag här i min säng och tycker synd om mig själv. Här har man kommit till Berlin till slut efter all väntan, och så blir man sjuk det första man blir. Det är väl inte snällt av gud?! Men men, har kurat ihop mig i sängen under ett tjockt duntäcke och har en varm fleecetröja på mig, så nu fryser jag inte så mkt iaf. Och så har jag kollat på John Tucker must die, eller ja sov väl mest men han se lite iaf. Och tjejer, djungelvrålen jag fick av er kan aldrig ha smakat bättre. Dom gjorde min dag!

Daniel skrev ju om vår lilla handlingstripp förut. Har dom grävt ner sig i undergjorden och missat utvecklingen i världen? Jag kan väl inte va den enda som har försökt betala med visa... hrmpff!

Trivs väldigt bra i min klass också. Lärarna verkar bra och det känns som om man kommer lära sig mycket tyska! Va ju kul att gå i skolan :P.

Nu ska jag försöka krya på mig tills ikväll, lite välkomstmingel och man får en gratis drink i baren. Får inte missas! Ipren är bra.

Ciao
Martina

Första skoldagen

Inskrivningtest. Vi åt frukost halv åtta i caféterian. Den var jättegod och bestod av bland annat hårda frallor, brieost, skinka, tomater, cocopops, yoghurt, ägg, juice, men kaffe syntes inte till. Ida hade jätteont i magen efter all gröt i går, och åt bara lite frukt. Men halvtimmen var för kort och vi var lite sena till frukosten. Sen fick vi sätta oss i skolans resturang, "Die Schule", för att göra inskrivningstestet som testade hur mycket tyska vi kunde. De bjöd på kaffe och croissanter. Detta tog ungefär en halvtimme, sedan fick vi vänta på att göra en intervju. Jag blev intervjuad av en tjej, medans Ida och Martina hade en gubbe. Intervjun tog ungefär en minut och vi fick berätta lite om oss själva och våra tyska erfarenheter. Sedan bedömde lärarna vilken grupp man hör hemma. Jag och Martina hamnade i grupp A2 och Ida i B1. Idas grupp var lite bättre men våran grupp passar mig bra. Vi har två olika lärare. Vi gör lekar och övningar. Ida säger att hennes grupp är lite allvarligare, och tristare, men det går bra ändå.

Sedan gick vi och handlade. Vi letade reda på en Edeka. Det var en liten och dålig Edeka, där personalen var dryg. De tog inte mitt presentkort och Martinas visa-kort! Sedan skar kassarna in i våra händer när vi gick hem. USCH! Nu ska jag laga pasta och korv.




Daniel

Ida och Daniel har också fått rum!

Så nu har vi också fått vårt rum! Det är precis spegelvänt mot Martinas, fast vi har en snäppet snyggare färg på garderoben och lite fler stolar. PLUS att vi har en brödrost! Livet leker... Nä, ärligt talat så har vi verkligen jättetrevliga studios. Det bästa är att vi har ett eget hus, vi tre, där vi kan skråla hur mycket vi vill. Det finns ett källarplan men jag tror inte att det används till någonting direkt. Så vi bor alltså i två lägenheter i ett eget litet charmigt stenhus, med egen byggnadsarbetsplats på baksidan. Enda tjorviga är väl att vi har ont om lådor, krokar och sånt där, så allting står huller ombuller på fönsterbräden och i små skrymslen och vrår. Garderoben rasar samman lite då och då också, men annars är det verkligen jättefräscht och fint. Alla är välkomna att hälsa på, för vi har rätt gott om plats :)

Ida

Vi försökte förresten hitta mataffär ikväll, men har lärt oss att det inte går på söndagar. Men vi har en trevlig liten dyr ekologisk butik tvärs över gatan där vi fick köpa det allra nödvändigaste för att överleva. Det här känns superbra.

Förresten mamma och pappa, ring mitt rum! Jag smsade pappa telefonnumret.

Ida

Framme!!

Efter en ganska sömnlös natt på ett väldigt gungande tåg så är vi äntligen framme i Berlin! Egentligen så får man inte checka in i rummen förrän två men mitt rum var städat och klart så vi fick komma in och det är jättefint!! Jag har fått två sängar och en jättestor garderob!! :) Fatta att jag kan bre ut mig! 
Ida och Daniels var inte klart än så det väntar här inne hos mig så länge.
Så nu sitter vi här och är rätt så hungriga (iaf jag) och väntar på att klockan ska bli två så att Ida och Daniel får komma in i sitt rum. Vi gick en sväng på stan förut och letade frukost. Till slut så hittade vi nåt konstigt bröd med ost, det gick ner. Men kanske inte riktigt som wasas knäckebröd. Men vi ska nog ut på lite mer frukostjakt nu. Vi tror att hon tanten i receptionen sa att vi fick äta av nån frukost som dom serverade här. Hoppas, kurr kurr i magen.


Så ja, vi är väldigt nöjda hittils!!

Kram Martina


Här är köket!Ida och Daniel med min lyxgarderob i bakgrunden där =)



Jag sitter framför datorn och författar.


På tåget till Berlin

Vi sitter äntligen på tåget till Berlin, har hunnit passera ängelholm och njuter av vårt gratis internet och kaffe. Allt har gått bra, inga förseningar eller nåt annat, det enda jobbiga är väl att släpa runt på packningen. Nu är vi i Malmö om en halvtimme och ska käka lite mat efter massa godis och vindruvor. Daniel är rätt hungrig säger han.


Vi hamnade på O'learys och åt burgare och sallad riktigt sakta för att känna smaken. Eftersom vi hade två och en halv timma på oss så blev det vääldigt länge vid bordet, vi satt ju dessutom precis på stationen. Ganska mycket lek med mobilerna blev det också, samt samtal hem till nära och kära!

På tåget hade vi ett åbäke att få plats med alla våra väskor och grejer, jag och martina fick ha varsin i ett speciellt väskförvar. Det var nervöst, tänk om vi skulle bli av med dem! Vad dumma vi skulle känna oss, och tänk bara, alla kläder och andra tillhörigheter skulle bara vara borta! Hu... Vi var iallafall uppe lite på färjan och såg oss omkring innan vi gick och lade oss.

Ida

RSS 2.0